DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ OCAK AYI ETKİNLİKLERİ

DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ OCAK AYI ETKİNLİĞİ: DİVAN Ü LÜGAT’İT TÜRK

Kaşgarlı Mahmut, Türk dilinin ilk büyük yazarı ve bilginidir. Onun ölümsüz eseri Divan u Lügat ’it Türk, ‘’Türk dillerinin ansiklopedik sözlüğü’’ demektir. Eser aslında Türkçeden Arapçaya bir sözlüktür. Fakat sözler açıklanırken örnek olarak 300'e yakın sav, 240 kadar şiir yazıya geçirilmiş, Türk dilinin yapısı, dilbilgisi kuralları ilmek ilmek işlenmiş; gök kubbenin altına çadırını kurup bozkırda at koşturan Türk boylarının yaşayışları, gelenek, görenekleri; giyim, kuşamları; yeme, içme alışkanlıkları ayrıntılı şekilde ele alınmıştır.  Kaşgarlı Mahmut, bilginliği yanında bilinçli ve inançlı bir Türk milliyetçisidir aynı zamanda. Önsözde kitabı niçin yazdığını şöyle açıklamaktadır büyük alim:

‘’Bana sonsuz bir ün, bitmez, tükenmez bir azık olsun diye şu kitabımı-Tanrı’ya sığınarak- Divan ü Lügat ‘it Türk adını vererek yazdım. Bu kitabı, hikmet, seci, sav, şiir, nesir gibi şeylerle süsleyerek düzenledim. Derinliklerini yüze çıkardım. Yıllarca güçlüklere göğüs gerdim. Böylelikle kitap seçkinlikte son kerteyi, güzellikte son yüksekliği buldu. Görüldüğü gibi eser, dünden bugüne kalan eşsiz bir hazinedir ve anahtarı da elimizdedir.

16.01.2024 219

Öğrencilerimiz  cep telefonlarından Join Game uygulamasını kullanarak sözcük eşleştirme oyunu oynadılar. "DİL AĞACI" oluşturularak, yapraklarına eski Türkçe kelimeler yazılarak farkındalık oluşturuldu. Etkinliklerde emeği geçen Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenlerimiz Gülsüm SALDERE, Mine YILMAZ, Zeki NOKTA ve öğrencilerimize teşekkür ediyoruz.

.16-01-202416-01-202416-01-202416-01-202416-01-202416-01-202416-01-202416-01-202416-01-2024